Advocaat of mediator: wat is het verschil?

Als u gaat scheiden dan zullen er ontzettend veel afspraken moeten worden gemaakt over hoe de situatie na de scheiding eruit zal gaan zien. Of u voor een advocaat of voor een mediator kiest, hangt af van uw specifieke situatie. In deze blog leggen we uit wat een advocaat en een mediator respectievelijk voor u kunnen betekenen in de scheiding, wat het verschil is en wanneer het verstandig is voor de een of voor de ander te kiezen.

Het verschil

Een echtscheiding gaat over communicatie. Gaan jullie om de tafel zitten met elkaar om alle zaken te bespreken en een gulden middenweg te vinden, of gaan jullie tegenover elkaar staan? In het eerste geval zal een mediator in veel gevallen de juiste keuze zijn en in het tweede geval zal de communicatie over het algemeen verlopen via de twee advocaten van de twee personen die gaan scheiden.

Wat doet een advocaat?
Een advocaat is een jurist en kijkt dus in eerste instantie naar de juridische aspecten van de scheiding. Hij of zij is goed op de hoogte van hoe de juridische afhandeling moet verlopen en zal u vertegenwoordigen in de rechtbank. In de meeste gevallen zal de advocaat één klant vertegenwoordigen. Dit betekent dat alle communicatie verloopt tussen de twee advocaten van de ex-partners. Het is uiteraard mogelijk om samen met één advocaat te werken, maar in de praktijk komt dit niet vaak voor omdat een advocaat er niet is om u te begeleiden bij het samen maken van de keuzes.

Wat doet een mediator?
Een mediator is letterlijk een bemiddelaar. Hij of zij stelt zich tot doel om als neutrale partij samen met u beide om de tafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat jullie er samen uitkomen. Zo kan de scheiding juridisch, fiscaal, financieel maar ook emotioneel goed worden afgerond. Er worden afspraken gemaakt en deze worden vervolgens vastgelegd en uitgevoerd. Dit proces gaat meestal een stuk sneller dan een scheiding met twee advocaten, omdat de communicatie veel directer is en er goede afspraken kunnen worden gemaakt.

Hoe maakt u de keuze?
Een mediator is soms goedkoper en sneller dan een advocaat, maar vereist wel dat beide partijen de wil hebben om met elkaar te communiceren en wederzijds water bij de wijn kunnen doen om ervoor te zorgen dat de scheiding goed wordt afgerond. Kan dit niet, omdat de communicatie stopt, of omdat de partijen elkaar niets gunnen, dan is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Dit proces zal langzamer verlopen, omdat alle communicatie via de respectievelijke advocaten lopen, maar het verschil is wel dat de advocaat alleen voor u werkt en dus alleen uw belangen behartigt.