Scheidingsprocedure: waar begint u als u wilt scheiden?

Bij een (echt)scheiding komt veel kijken en daarbij is het natuurlijk ook een emotioneel zware procedure. De beslissingen die u nu neemt kunnen grote invloed op uw leven hebben. Bij wie gaan de kinderen bijvoorbeeld wonen? Wie blijft in de huidige woning wonen en hoe verdeelt u de inboedel? Het is daarom belangrijk om het proces gestructureerd aan te pakken. Hier leest u hoe u de scheidingsprocedure begint en hoe een advocaat u gedurende deze periode van dienst kan zijn.

Hoe begint u de scheidingsprocedure?
De eerste stap is in veel gevallen ook de moeilijkste: ga een gesprek aan met uw partner. Bespreek samen uw situatie en probeer alvast wat afspraken te maken. Denk hierbij aan zaken als uw financiële situatie, of u kinderen (of huisdieren) heeft, of er sprake zal zijn van partneralimentatie, en hoe u uw gezamenlijke bezittingen zal verdelen. Als u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, staan hier al een aantal zaken in vastgelegd die van toepassing zijn op uw echtscheiding.
Met deze informatie kunt u naar een advocaat stappen die de echtscheiding aan zal vragen bij de rechtbank. Het lukt natuurlijk niet altijd om er samen met uw partner uit te komen. Is dit het geval, dan kunt u ervoor kiezen een mediator of advocaat in te schakelen om te helpen met het onderhandelingsproces.


Wat kan een advocaat voor u betekenen?
In het geval van een echtscheiding moet u altijd een advocaat inschakelen, omdat alleen hij of ze de echtscheiding aan kan vragen bij de rechtbank. Maar ook bij andere aspecten van uw scheiding kan uw advocaat hulp bieden. U kunt samen een advocaat inschakelen of allebei kiezen voor een eigen advocaat die uw persoonlijke belangen behartigt. In beide gevallen kunt u terecht bij Advocatenkantoor Snellink in omgeving Berkelland en Eibergen.
Komt u er samen met uw partner niet uit, dan kiest u waarschijnlijk individueel voor een advocaat. Hij of zij zal met de advocaat van uw partner onderhandelen en heeft als doel de best mogelijke uitkomst voor u te behalen. Uw advocaat kan ook helpen als er tijdelijke afspraken gemaakt moeten worden door de rechter om een zogenaamde voorlopige voorziening te vragen. Deze geldt totdat de echtscheidingsprocedure voltooid is, maar wordt vaak omgezet in een permanente uitspraak, tenzij u om aanpassingen vraagt.


Wilt u een scheidingsprocedure beginnen en hierbij een advocaat inschakelen in omgeving Berkelland en Eibergen? Neem vrijblijvend contact op met Advocatenkantoor Snellink.